Velký úspěch našich žáků na kuchařské soutěži v Olomouci

Dne 11. dubna brzy ráno jsme se sešli na hlavním vlakovém nádraží v Pardubicích a odjeli do Olomouce na kuchařskou soutěž praktických škol dvouletých. Celkem soutěžilo 12 družstev z celé republiky. Tématem letošního ročníku byla příprava slaného závinu. Celkový čas na přípravu byl 90 minut. Naše soutěžní družstvo připravovalo slaný závin pod názvem: Pardubický vrabec, dušený špenát, karlovarský knedlík v domácím  vícezrnném  těstě. Soutěžní družstvo školy tvořili Natálie Oláhová, Daniel Bičík, Josef Líbal. Odborná porota ocenila naše družstvo 1. místem.

Mgr. et Mgr. Ilona Středová

Soutecept:                                                                          

Vícezrnné těsto                                                                                                                 

293g hladké mouky, 1,8g droždí, 97 ml oleje, 243g směsi Graham, 237 ml vody, 150g másla                        Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto.

Pardubický vrabec  

Sůl dle potřeby, kmín dle potřeby, 1ks větší cibule, česnek dle potřeby, 1lžíce sádla, 1ks smetana, 300g kuřecí prsa 

Kuřecí prsa opláchneme ve vodě a nakrájíme na stejnoměrné kousky. Cibuli na pánvi orestujeme na sádle do zlatova, přidáme na kostky nakrájené maso, sůl, česnek, kmín a krátce vše orestujeme a zalijeme smetanou. Hotové maso necháme vychladnout.

Karlovarský knedlík                                                                                                            

150g housek, mléko dle potřeby, 2ks vajec, sůl dle potřeby 

Housky nakrájíme na kostky a pokropíme částí mléka, které necháme vsáknout. Vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky od bílků. Žloutky pečlivě rozšleháme ve zbylém mléce, přilijeme je k navlhlým houskám, směs osolíme, nakonec přidáme sníh ušlehaný z bílků a lehce promícháme.

Dušený špenát

500g listového špenátu, 1ks smetana, sůl a mletý pepř dle potřeby, česnek dle potřeby                                     

Špenát propláchneme, překrájíme a krátce podusíme. Připravený špenát dochutíme utřeným česnekem, solí a čerstvě mletým pepřem.

Hotové náplně dáme na vyválené těsto, zavineme, potřeme rozšlehanými věci a posypeme kmínem. Závin pečeme na 220°C.

tn_obrazek_19521.jpg

tn_obrazek_19520.jpg

tn_obrazek_19519.jpg

tn_obrazek_19518.jpg

tn_obrazek_19517.jpg

tn_obrazek_19516.jpg



© 2024, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑